Hišice iz medenjakov
Da bi bili medenjaki mehki moramo pekač zaviti v papir za peko, vmes damo nekaj jabolčnih olupkov, po nekaj dneh postane pecivo voljno in dišeče
Recept
Potrebujemo:
500 g medu
2 jajci
500 g sladkorja
300 g margarine
50 g kakava
2 čajni žlički pecilnega praška
3 žlice ruma ali par kapljic arome
1 čajno žličko cimeta
ščepec kardaoma
ščepec nageljnovih žbic
ščepec ingverja
nastrgano limonino in pomarančno lupino
vanilij sladkor
1250 g moke
Segrejemo sladkor in margarino, masa ne sme zavreti, odstranimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi (me pod 68 stopinj C)
Polovico moke zmešamo z začimbami, pecilnim praškom in limonino lupino
vse to dobro zmešamo, dodamo rum, med in jajca ter preostalo moko, vse to moramo zelo dobro in dolgo gnetiti, da postane testo čvrsto in elastičnoTesto zavijemo v celofan ali folijo in ga pustio čez noč počivati
Naslednji dan si naredimo kartonsko podlogo (gradbeni načrt) za bodočo hiško iz medenjakov, na delovni mizi razvaljamo testo, izrežemo dele hiše in spečemo naredimo glazuro iz beljakov, sladkorja v prahu in limone in dekoriramo posamezne elemente
Če se pri peki kak element malo deformira ga malo obrežete in zgladite
beljakov led ali glazura
1 beljak
cca 200 g sladkorj v prahu
limonin sok tega dodajte toliko, odvisno od gostote glazure, to stepajte cca 20 minut dokler se ne strdi, pri dekoraciji si pomagajte z zobotrebcemm in tulci z različnimi izhodnimi odprtinami, lahko jih naredimo tudi sami
Pred montažo posamezne dele okrasimo,če so kake neravnosti jih zgladimo ali porežemo
lepimo z glazuro
Polnilo za lepljenje naj bo nekoliko debelejše kot za dekoracijo
Tako sami naredimo vrečko za dekoracijo
Še nekaj idej;