UVOD

RAZUMETI SVET SKOZI MILNI MEHURČEK

milni mehurki

Bi radi čistejši svet? Začnite z milom!

1.Narediti milo doma je veliko enostavneje, kot si mislite.

2.Potrebujete le kuhinsko opremo in ščepec domišljije.

3.Naravno, doma narejeno milo vam omogoča, da niste več odvisni od komercialnih sintetičnih mil.

4.Je vedno prijazno do kože in okolja

5.Doma narejeno milo je velik korak k ekološko čistejšemu svetu.

6.Če bi radi spremenili svet na bolje začnite svojo *revolucijo* z milom, pa še zabavno bo!

 

 

ZGODOVINA

 

Obstajajo dokazi, da so se približno 1500 let pred našim štetjem egipčani redno umivali s pripravki iz živalskih maščob ali rastlinskih olj, ki so jih mešali z minerali nabranimi v dolini Nila.

V bibliji omenjene snovi, ki so se uporabljale za čiščenje ne spominjajo na današnje milo, omenjajo se snovi iz lesnega pepela, ki so ga uporabljale ženske za umivanje las in za to, da so bili lasje bleščeči.

Rimljani in Grki za katere je bilo kopanje v termah pomembna družabna dejavnost, niso uporabljali mila za čiščenje telesa ampak različne snovi kot so recimo porozen plovec, fina glina, soda, fižolova moka, skuta in po kopeli so masirali telo z olivnim oljem.

V arabskih državah so v 7. stoletju izdelovali zelo fina mila, ki so jih delali iz rastlinskih maščob, kot je recimo olivno olje in aromatičnih esenc dobljenih iz nafte, še dandanes so poznana mila iz Aleppa delana na osnovi olivnega in lovorjevega olja, vode in natrijevega hidroksida, Arabska mila, aromatična, pobarvana, trda ali tekoča so prišla vse do Španije (iz Španije je najbolj zgodovina mila4poznano Castiljsko milo le tega so izdelovali na osnovi segretega olivnega olja in pepela salsole -vodne rastline katerih pepel je bogat s sodo-, s tem procesom saponifikacije so pridobivali čisto milo brez soli in izredno nežno) in Sicilije. Po zgledu arabskih (ni bil slučaj, da se je to dogajalo na ozemlju, kjer je bilo na razpolago veliko morskih rastlin iz pepela iz slednjih se proizvaja soda) in olivnega olja. To so bile snovi s katerimi so lahko izdelovali veliko boljša mila kot so tista izdelana iz živalskih maščob.

Po vsej verjetnosti so bili italijani prvi, ki so začeli izdelovati sodoben tip mila, trd in primeren za osebno higijeno, še posebno v Benetkah in Savoni (zanimivo, da je po francosko milo savon italijansko sapone). Ko je prodrlo milo iz Italije tudi v Francijo so tudi le ti začeli izdelovati milo iz olivnega olja in ne več iz živalskih maščob, Najbolj poznano, še danes je seveda Marseljsko milo, izdelovali so ga tako, da so zmešali olivno olje, pepel Salikornije ( močvirska rastlina katerih pepel je bogat z natrijevim karbonatom) vodo in soljo. S tem načinom saponifikacije so pridobivali hipoalergenska mila z antiseptičnim in belilnim delovanjem. (pravo marseljsko milo je sestavljeno iz 74% olivnega olja, vode in soli.

zgodovina mila5okoli leta 1500 so ga začeli izvažati v Anglijo, tu je začela proizvodnja mila hitro rast in leta 1622. dobila posebne privilegije kralja Jamesa 1. Na začetku so tudi angleži izdelovali milo na osnovi živalskih maščob kasneje pa so tudi oni prešli na rastlinske maščobe kot so olivno, kokosovo, palmovo, laneno in bombažno olje.

Leta 1783 je švedski kemik Carl Wilhelm Scheele čisto slučajno odkril glicerin medtem, ko je segreval olivno olje in svinčev oksid, glicerin se v sodobni proizvodnji mila precej uporablja. Leta 1789 je Nicolas Leblanc izumil proces kako se pridobiva soda bikarbona iz soli in s tem je soda postala poceni in dostopna v velikih količinah, ta Leblancova metoda je ostala v uporabi do leta 1870, to metodo je potem nadomestila Solvy metoda, ki se uporablja še dandanes. Leta 1823 je veliki kemik Michel Eugene Chevreul izdal publikacijo v kateri je objavil tudi proces saponifikacije, le to je odprlo pot bolj množični proizvodnji mila in s tem tudi nižjim cenam, posledično temu se je tudi sama osebna higijena povečala in kopanje je postalo nekaj čisto običajnega.

zgodovina mila6V začetku 20. stoletja so se pojavili prvi sintetični detergenti, ki so počasi začeli spodrivati naravna mila, leta 1903 sta dva nemška kemika izdelala prvo milo v prahu, ki je bilo izdelano na osnovi perborata in silikatov. Po prvi svetovni vojni je primanjkovalo maščob, med in po drugi svetovni vojni pa tudi olja in to je prisililo raziskovalce, da so iskali alternative, prvi popolnoma sintetičen proizvod za pranje perila je bil izdelan leta 1946 v združenih državah Amerike. Od tega trenutka dalje so se razvili vsi proizvodi, ki jih poznamo danes, žal taka proizvodnja ni bila ravno ekološka, v zadnjih letih se spet trudijo, da bi se onesnaženost zaradi takih čistil zmanjšala, nekaj lahko prispevamo tudi sami z doma narejenimi proizvodi, ki imajo enak učinek kot sintetično izdelani. Več preberi na:

ALEPPSKO MILO

Aleppsko milo je antično milo proizvedeno iz samih čistih naravnih sestavin, oljčnega olja in olja iz lovorovih plodov. Njegova zgodovina, kvaliteta in svetovna poznanost je vezana na tradicionalno obrt izdelave Aleppinskega mila (Aleppo Sirija), ki je vedela skozi stoletja ohraniti recept tradicionalne proizvodnje mila.

alppo milo2Olivno olje se zmeša z vodo in sodo (proizvedeno iz rastlin z majhno vsebnostjo soli), to se na majhnem ognju počasi kuha v kamnitem kotlu na isti način, kot so to delali v antiki. Po končanem kuhanju med hlajenjem se dodaja lovorovo olje, katerega naloga je, da odišavi in kakovostno obogati milo. Kvaliteta in vonj mila pa je odvisen od količine dodanega lovorovega olja, ta pa lahko varira od 5 do 60%. Tako dobljeno milo je zelene barve, zloži se ga v obliki stolpa in pusti, da zori na svežem zraku najmanj 12 mesecev, v tem času zorenja milo spremeni barvo iz zelene v zlato barvo, to se zgodi zaradi klorofila v olivnem olju, ki osvetljen od sončnih žarkov proizvede to spremembo barve.

Tako proizvedeno allepsko milo je 100% naravno, primeren je za vsako vrsto kože zlasti za suho in občutljivo , še posebej za tiste, ki so nagnjeni k alergijam, uporabo priporočajo tudi tistim, ki trpijo zaradi luskavice, globoko seže v kožo in odpira pore, zato je odlično čistilo za obraz in telo, veliko možkih jo uporablja kot nežno peno za britje, nekateri ga uporabljajo tudi kot šampon, učinkovito odstranjuje prhljaj, vendar je pri tem potrebno biti previden in temeljito splahniti lase s čisto vodo in kisom, da se vspostavi ph kože na optimalno raven.

 

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login