Preden se lotite izdelave mila pozorno preberite ta varnostna pravila, po možnosti se jih naučite na pamet in jih vedno uporabljajte zelo natančno. Ne pozabite, da morate vsakič ko spremenite težo ali vrsto maščobe ponovno preračunati količino NaOH (natrijevega hidroksida-kavstične sode) in tekočine.
1. Kavstično sodo hranite v originalni embalaži, hermetično zaprto in daleč stran od dosega rok otrok ali hišnih ljubljenčkov;
2. Kavstična soda, kemični simbol NaOH je spojina natrija, kisika in vodika. Je nestabilna in hitro reagira na tekočino, vključno z vlago v zraku, je zelo jedka in povzroča opekline. Če pride v stik s kožo povzroči globoke opekline, če jo zaužijemo, tudi s tekočino, povzroči hude notranje poškodbe;
3. Kadar imate opraviti istočasno s sodo in vodo ali s sodo in maščobo, uporabite zaščitna očala, gumijaste rokavice in zaščitni predpasnik;
4. Rokavice uporabljajte tudi, ko delate s sveže narejenim milom in jih uporabljajte vsaj dva tedna po izdelavi. Sveža mila so lahko nekoliko dražeča;
5. Sodo tehtajte v stekleni ali keramični posodi s široko odprtino. Po uporabi jo takoj dobro operite pod tekočo vodo.
6. Sodo vedno stresite V TEKOČINO in NIKOLI obratno. Tekočina, ki jo zlijemo na sodo povzroči takojšnjo reakcijo, nastane kar manjša eksplozija. Zato stresajte sodo v tekočino zelo počasi in med neprestanim mešanjem;
7. Soda, ki jo stresemo v tekočino takoj poviša temperaturo tudi za več kot za 80 stopinj. Delajte s toplotno odporno posodo in jo za vsak primer, če bi prišlo do razbitja, potavite v umivalnik. Če so v tekočini še sladkorji (mleko, med, sok) se temperatura še bolj poviša;
8. Posode, ki ste jo uporabljali pri izdelavi mila, ne uporabljajte prej preden je niste zelo dobro umili. Ko ste pri delu ne dovolite otrokom ali hišnjim ljubljencem, da se motovilijo okoli vas in materialov, ki jih uporabljate. Družino seznanite s temi pravili in ne dovolite nikomur da vam pomaga, če prej ni ta to dobro pripravljen;
9, Milo izdelujte v primernem in mirnem prostoru. Vzemite si čas za to. Ne delajte mila medtem ko kuhate kosilo, gledate TV ali, če so v hiši osebe, ki ignorirajo varnostna pravila;
10, V primeru da pridete po nesreči v stik z jedkim materialom mesto dobro izperite s tekočo hladno vodo. Pri roki naj bo vedno steklenica kisa, saj je kis naravni nautralizator sode. Če vam pride jedka snov v oči jih izperite s tekočo hladno vodo brez dotikanja in takoj pokličite zdravnika. Če slučajno pride do zaužitja jedkega materiala pojdite nemudoma na urgenco.