Decoupage - navodila

Beseda "decoupage" izhaja iz francoske besede "decouper", kar pomeni rezati, manjšati. Umetnost lepljenja in lakiranja papirja na leseni podlagi je nastala, kot poceni in hiter način posnemanja stilizirane umetnosti slikanja in lakiranja, ki so jo odkrili na kitajskem. V 18. stoletju je bilo zelo modno vse kar je prihajalo iz Kitajske in tako si je tudi "decoupage" utrl pot med aristokrati in višjim slojem , tudi Marie-Antoinette kraljica na francoskem dvoru je zelo cenila umetnost v tem stilu ravno tako angleška kraljica Viktorija 100 let kasneje. Vzpon grafične industrije je omogočil da je poslikan papir postal dostopnejši in "decoupage" je postal eno najbolj priljubljenih ročnih del žensk v viktorjanski dobi. Tudi nekateri svetovno poznani umetniki so se posluževali te tehnike, tudi legenda moderne umetnosti Jean-Michel Basquiat.

Kaj vse potrebujete: Predmet, ki ga boste obdelali v tej tehniki (steklen krožnik, kovinsko škatlo, šatuljo, steklenico, vazo, kozarec, pladenj....) Papirnate prtičke ali sprintane motive,  na razpolago je obilna izbira motivov, škarje, škarjice, rižev papir za podlago,. lepilo in sijajni lak (lak je lahko tudi mat, če bolj ustreza trenutni dekoraciji), naprodaj so laki in lepila, ki so prav delana posebej za to tehniko, vendar se lepo obnese tudi Mekol in Tesarol, dva čopiča enega za lepilo in enega za lak, biti morata okrogla in zelo mehka, pretrdi lahko papir strgajo.

Postopek:

Iz prtička izrežemo motiv, lahko pa uporabimo tudi celo površino, če to zahteva projekt, ki ste se ga lotili, očistite predmet, ki ga nameravate krasiti, začnite krasiti od spodaj, prtiček običajno sestavljajo trije sloji, uporabite samo vrhnjega potiskanega, to storite zelo previdno, da se ne strga, pripravite lepilo: v lonček stresite za prst lepila, če ni tekoč ali slučajno Mekol dodajte žlico vode in premešajte, začnite oblagatim oblagamo s pravo potiskano stranjo navzdol, vsak kos previdno premažite z lepilom, dokler je lepilo še mokro lahko prtiček še malo premikate, da ga postavite na pravo mesto, sledi lepila, ki so vidne bodo kasneje izginile, počakajte, da se lepilo posuši, odrežite kos riževega papirja, odvisno koliko je od velikosti predmeta, raje malo manj kot preveč, rižev papir je koristen, da zaščiti motiv, rižev papir neenakomerno natrgamo na kvadratke velike približno 4x4 cm, ko se osnovni sloj nalepljenih prtičkov dovolj posuši nalepite natrgane koščke riževega papirja na motiv, ki mora biti dobro prekrit, lahko jih lepite tudi enega čez drugega, pazite, da ne greste čez rob, ko se sloj iz belega riževega papirja dovolj posuši nalepite čez še barvne koščke riževega papirja, če želite, da bo predmet okrašen v drugi barvi, ne beli, ko je predmet povsem suh so vse tri plasti papirja popolnoma otrdele, rob okoli predmeta, če gleda papir čez natančno izrežite ob robovih, nato krožnik po spodnji strani prelakirajte z vsaj eno plastjo laka, počakajte, da se posuši, nato premažite še z zgornje. Tako okrašene predmete ne smete prati, lahko jih splaknete pod tekočo čisto vodo ali samo obrišete z vlažno krpo.

Elegantna stenska ura v servietni (decoupage) tehniki

du1

Postopek:

Površino skrbno premažite z akrilno barvo, če je potrebno, da bi bila enakomerna lahko premažete tudi večkrat, med prvo in drugo plastjo barve pobrusite negladke površine in ne pozabite odstraniti prah od brušenja.

du3

Narišemo en nekoliko manjši krog, pomagate si lahko z ustrezno skledo ali okroglo šablono, ki jo izrežete iz papirja

du4

Zmešjte belo in oker barvo

du5

Pomočite gobo v predhodno razredčeno barvo in s pritiskanjem naredite enoten vzorec, če je barve preveč jo odstranite s kosom zmečkanega časopisa

du6

du7

Podlaga je s tem postala malo bolj dinamična

 du8

S čopiče pobarvajte krog, v našem primeru je čokoladna barva, krog naredite lahko malo bolj viden, če ga prej obrišete s svinčnikom, če je prvi nanos barve preveč transparenten ponovite postopek.

du9

Izberite motiv iz salvete, salvete so običajno sestavljene iz treh slojev, uporabite gornjega, ostala dva bela pa odstranite, lahko pa uporabite tudi sliko natisnjeno na rižev papir (v našem primeru)

du10

 du11

Motiv prilepite , pripravite barvo za senčenje, zmešajte zeleno, temno zeleno, belo in malo sive

du12

 du14

Nanesemo nekoliko barve okoli motiva, bliže kot barvamo motivu bolj morajo biti barve intenzivne, pomagamo si z mehkim okroglim čopičem ali gobico

du17

du19

du20

 

 du15

 du21

Po barvanju pustite izdelek, d se nekoliko posuši

du22

Celotno površino enakomerno premažite z lepilom

du23

Pustite 40 minut do ene, da se nekoliko posuši nato s suho gladko krtačo skrtačite površino

du24

du25

du26

du27

in tako je naš izdelek  nared

du28

Lepo ne?

du29

 

Želite oddati svoj komentar? Pred oddajo je potrebna prijava. Kliknite na desni strani na PRIJAVA!

RizVN Login